laszlopeter 2013.07.31. 06:55

greenpeace

kedves gyerekek. mai előadásom a környezetvédelem területéről fog szólni. azért mielőtt belevágnék, még elárulom, hogy mai is iszonyú jó steaket sikerült csinálnom a marha itteni nevén newyork strip nevű részéből, ami magyarországon valsz meghatározhatatlan rész, mert a t-bone egyik oldala. a másik az a filet mignon, ami szerintem a bélszín angol neve, és a hátszínt meg a sirloinnak hívják, szóval ez a newyork strip ez mondjuk a majdnem bélszín. amúgy otthon ennél mértékekkel szarabb részeket próbálnak bélszínnek eladni, úgyhogy legyen csak jobb mint bélszín. ja és a bélszínt 2 és fél dolláros palackáron mért helyi kaliforniai shirazzal öblítem (kis smart fact ide is, amitől mindig zavarban voltam, hogy ezt a bort hogy is ejtik siraz vagy sziráh, na kiderült, hogy ez két különböző szőllő, van a shiraz és a syrah), amit tényleg csak azért vettem meg, hogy bebizonyosodjon, az olcsó bor mindenhol szar, és megint tévedtem.

a gasztrokirándulás után visszakanyarodván eredeti témámhoz egyrész érdekes tapasztalás az, hogy bár otthon is megrögzött recycling hívő vagyok, régen pl a tátra utcából budára hordtam munkába menet minden nap bringával a recyclinget. de itt hogy huzamosabban olyan helyen élünk, ahol külön kuka a recycling külön a compost és külön az egyéb szemét, rá kell jönnöm, hogy az egyébszemét kuka az nem telik meg semmivel, max a kis drótbaszokkal, amikkel néhány pékárú meg van kötve, mivel a fém-műanyag-üveg a helyére kerül és minden amit zabálsz vagy zabáltál, vagy nem zabálnál de valaminek a része a komposztba, és ezek mind-mind visszaforognak, az a jó érzésed van, hogy nem termelsz szemetet. jó ezt berlinben is megtapasztalhattam volna, de a váradynál nem termeltünk komposztot, max a kávézaccot.

a másik nagyon írígylésre méltó dolog, hogy az amúgy is jó fekvésű városban - ahol ha lenne is szmog, minden nap átfújná az óceán felől jövő légmozgás - a tömegközlekedési eszközök nagyobb része villamos vagy troli, és ahol ez nem megoldható és busz van, ott a buszok is hibridhajtásúak. ráadásként úgy látszik, hogy csak olyan taxinak adnak engedélyt, amik vagy hibridek, vagy elektromosak. szóval facsarodik a szívem, hogy lehet így is várost csinálni. ráadásként tényleg ahol eddig jártunk, mindenhol a lehető legtöbb eszközzel próbálnak lebeszélni az autóhasználatról (hídpénz, szűkített sávok - pl a valahai times square-i 5 sávból most 1 van csak, iszonyú kevés és extrém drága parkolók) és kényelmes és relatíve olcsó tömegközlekedést kínálnak. az csak ráadás, amikor egy newyorkit megkérdeztem, hogy bliccelnek-e az emberek newyorkban (ami amúgy elég egyszerű lenne), akkor először furán nézett, majd az volt a válasz, hogy azért fizet mindennki a tömegközlekedésért, mert szeretné, ha ez a szolgáltatás működne, és ezt abból pénzből lehet csinálni, amit ő ad. jééézusom, mikor jutunk el ide mi valaha. szerintem soha, bár emlegetett várady bizakodó.

A bejegyzés trackback címe:

https://potyaszabi.blog.hu/api/trackback/id/tr495435123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindosszennyi 2013.08.02. 20:58:00

Voltam a Ráckertben. Szar, mint a fos

oluj 2013.08.03. 21:26:55

persze, mert a löpiek nem voltak ott! j

laszlopeter 2013.08.05. 07:25:36

@oluj: @mindosszennyi: kösz juc, azért kata elmegyünk ugye ha hazaérek lécci-lécci ugye. ha szar lesz velem is akkor átmegyünk a kőlevesbe

oluj 2013.08.05. 09:08:24

de atmehetunk a kolevesbe

laszlopeter 2013.08.06. 06:39:49

@oluj: óbaz, és még utána is kérdeztem valamelyik híres sanfranciscoi hídon áthaladva a juditot, hogy figyejjé, oluj az nem az olájuci, ki lehet ez, és j-vel írja alá, és aztán két perc volt mire leesett. na ennyire vagyunk belassulva agyilag. a dávid készült rád, már kapott pandát.
süti beállítások módosítása